tisdag 1 december 2015

LIZA MARKLUND och Jan Guillou blir ännu en smula rikare

Miljonutdelning till stjärnförfattarna

Publicerad 2015-11-29 09:14
   
Jan Guillou och Liza Marklund plockar ut miljoner. Foto: Claudio Bresciani /TT       
                                     
Det har varit något av ett mellanår för Piratförlaget, med dalande vinst och omsättning. Men kändisförlaget delar likväl ut flera miljoner till aktieägarna, som bland andra består av författarna Jan Guillou och Liza Marklund.

Förlagets omsättning sjönk till 54,3 miljoner kronor från 73,1 miljoner under 2013/2014. Resultatet efter skatt landade på nästan 3,7 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 7,2 miljoner året innan, enligt årsredovisningen.

Dippen förklaras av att de tre största säljarna på förlaget, Liza Marklund, Jan Guillou och Jonas Jonasson, alla släppte böcker under det föregående räkenskapsår.
              
”Det är tydligt att om de tre största säljarna kommer ut samma år så är det skillnad. Av de tre kom endast Guillou ut under det senaste året”, säger förlagschefen tillika vd:n Ann-Marie Skarp, som själv är gift med just Jan Guillou.
Under verksamhetsåret 2014/2015 gav förlaget ut 19 nya böcker av samma antal författare. Bäst sålde Att inte vilja se av Guillou och Jo Nesbøs Sonen.              
Styrelsen föreslår att 3,6 miljoner ska delas ut till aktieägarna. Med de återstående knappa 81.000 kronorna från årets vinst ligger drygt 30,3 miljoner kvar i bolagets balansräkning.


Då Piratförlaget är ett helägt dotterbolag till Piratförlaget Holding går hela utdelningen till holdingbolaget, vilket Skarp betonar. Holdingbolaget delar dock i sin tur ut samma belopp till sina aktieägare, bland dem Guillou och Marklund.
”Vi har inte delat ut till aktieägarna varje år, utan vi har verkligen haft policyn att återinvestera. Men något år så kan det väl kännas rätt att göra det, och i år var ett sådant bara för att det har gått några år sedan sist”, säger Skarp och fortsätter:
”Personligen har jag inte något större intresse i några utdelningar, men jag kan tycka att det är helt okej.”
I augusti firades förlagets 15-årsjubiléum med en stor och uppmärksammad fest, som var mer påkostad än vanligt.
”Vi bjöd extra många gäster, vi hade en charmant artist i form av Tommy Körberg och vi hade lite extra på dryckesfronten. Jag skulle säga att den kostade ett par hundratusen. Inte några märkvärdigheter”, säger Skarp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar