torsdag 9 september 2021

LIZA MARKLUND fyller 59 år idag och svärsonen är filmregissör/manusförfattare m m

 

”Fotbollsindustrin är en skrattspegel av samhället”

UPPDATERAD 
PUBLICERAD 

Ronnie Sandahls film Tigrar har samlat festivalpriser på hög och nominerats till Nordiska rådets pris.  
Filmen bygger på Martin Bengtssons bok “I Skuggan av San Siro” och handlar om fotbollstalangens möte med en cynisk fotbollsvärld.

- Fotbollsindustrin är som en skrattspegel av vårt samhälle, där exempelvis maskulinitet och kapitalism blir uppskruvat. Som att du i fotbollsvärlden faktiskt har en prislapp och är värd en viss summa, säger regissören bakom filmen, Ronnie Sandahl.

Boken som filmen bygger på skrev Martin Bengtsson efter att ha återvänt hem efter ett dramatiskt år som ungdomsproffs i Inter. Filmen har Ronnie Sandahl, mer eller mindre, arbetat på sedan han lärde känna Martin Bengtsson 2007, då de båda bokdebuterade.

- En blöt kväll bestämde vi att jag skulle göra film på hans bok. Då hade jag inte gjort klart min första kortfilm så det var långt borta. Men han tackade nej till alla anbud som kom, väntade på mig. Och när jag kände mig redo så började jag, säger Ronnie Sandahl. 

Likheter med Björn Borg

Tigrar är den andra filmen i en tänkt trilogi som utspelar sig i sportvärlden. För den som sett den första filmen Borg, som handlade om Björn Borgs rivalitet med John McEnroe, uppenbarar sig flera likheter mellan huvudkaraktärerna Björn Borg och Martin Bengtsson - båda är fokuserade, känslomässigt avstängda och med stort kontrollbehov.

– Dels tror jag att det är en viss sorts person som lyckas i den miljön. Sedan har jag hämtat av mig själv. Båda har tydliga drag av vem jag är: min tendens att stänga inne saker, mitt eget kontrollbehov och min ovana att pressa mig för långt, säger Ronnie Sandahl.

Psykisk ohälsa inom idrotten

Filmen knyter också an till den debatt som följde på OS i somras – där flera idrottare, bland annat supergymnasten Simone Biles, pratade öppet om pressen och sin psykiska ohälsa.

– Nästa steg är att sluta prata om det som psykisk ohälsa. Är det så konstigt att Simone Biles vänder sig mot pressen på henne som amerikansk gymnast. Nej, det är det inte. Det kanske är hon som är frisk och världen som är sjuk, säger Ronnie Sandahl och fortsätter:

– Samma sak med Martin Bengtssons historia. Jag har inte gjort en film om psykisk ohälsa utan en film om någon som är fångad i en industri och bryter sig loss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar